Раздел
Въпрос

Въпрос

Последни материали

Анонимно споделянеАнонимно споделяне
Студент
Сподели нов файл на тема » Българско-руски и руско-български онлайн речници и справочни материали « в научна област » Език - Руски «
Анонимно споделянеАнонимно споделяне
Студент
Сподели нов файл на тема » Българско-немски и немско-български онлайн речници и справочни материали « в научна област » Език - Немски «
Анонимно споделянеАнонимно споделяне
Студент
Сподели нов файл на тема » Българско-български речници и други справочни материали « в научна област » Български език и литература «

Последни въпроси

Хелин ФахридинХелин Фахридин
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Хигиена и екология« в научна област »Медицина«
Росица ХристоваРосица Христова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Социална медицина« в научна област »Медицина«
Георги АтанасовГеорги Атанасов
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Неврология« в научна област »Медицина«
Тук можете да помогнете на Ваш колега. Отговорът с най-много благодарности се счита за най-добър. Важно е да си помагаме!
<p>Парти Маркет - Онлайн магазин за парти аксесоари</p>
Зададен от:
Жанета Иванова
Студент
Отговори: 2
Преглеждания: 922
08.01.2020, 20:35
Идеите на исихазма, отразени в ,,Пространно житие на Филотея Темнишка
Научна област: Български език и литература
Дисциплина: Исихазъм
Висше училище: Бургаски университет "Проф.Асен Златаров"

Срещам големи трудности с намирането на материали по темата, по която имам да пиша курсова работа.Ако някой е писал, или има данни,сведения,материали ще съм много благодарна да сподели и да ми помогне,за да си довърша курсовата работа. Някаква библиография също ще ми е от полза.
Благодаря,предварително!

Ваш колега има нужда от файл?

Можете да споделяте учебни материали директно в платформата! Така те ще бъдат полезни и за други Ваши колеги. След като споделите файл, Вие можете да поставите линк към него, като отговор на въпроса. Благодарим Ви!


ВНИМАНИЕ!
Предлагането на платени услуги за изготвяне/предоставяне на материали е и винаги е било забранено в платформата! Нарушението на това правило ще води до деактиваране на профила.

Гергана Шкодрова
От: Гергана Шкодрова
Висше училище: Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"
09.01.2020, 23:01
Исихазъм
Исихазмът е направление в източноправославното християнство,което има за цел да приближи човека до бога посредством аскезата,самовглъбяването,съзерцанието, молитвата. Исихазмът,както смята К.Янакиев,не е учение стоящо обособено в рамките на източното богословие.,,Исихазмът е всъщност самата дълговечна традиция на източното монашество,на специфичното му богомислие и на специфичната му аскетическа практика.Двама са създателите на исихазма в неговия оригинален вид – Григорий Синаит и Григорий Палама.Синаит е духовният баща на исихазма,човекът превърнал това учение в свой начин на живот.Докато Палама е онзи,който встъпва в пряк двубой с противниците на исихазма.Около 1325г.Григорий Синаит се оттегля в една пустинна област м/у България и Византия,наречено Парория и заживява самотен, изпълнен с аскетизъм,молитви и размисли живот.Усамотението обаче се оказва кратко. Привлечени от славата му скоро се събират последователи решени да се докоснат до същината на истинското богопознание.Постепенно в Парория се оформя един кръг от съмишленици,едно братство от хора от различни националности.Срад тях са бъдещи прочути книжовници и духовници,като византиецът Калист и българите Теодосий и Роман.
Теодосий Търновски се установява в една пуста местност близо до Търново. Привлечени от името му,около него се събират последователи,предимно млади хора,не само българи желаещи да се посветят в тайните на исихазма.Така се основава прочутата Келифаревска школа – една от най- известните и продуктивни преводачески школи през 14в.Това,с което Келифаревската школа се прочува е преводаческата работа извършване в нея.Тук се събират и подготвят едни от най-добрите преводачи от гръцки на български на Балканския полуостров.

Tova e koeto imam kato informaciq
Благодаря (2)
Жанета Иванова
От: Жанета Иванова
Висше училище: Бургаски университет "Проф.Асен Златаров"
15.01.2020, 17:22
Благодаря Ви, Гергана Шкодрова! Информацията,която ми изпратихте е интересна, но е за исихазма като учение и кога и от кого е създаден, а на мен ми трябваше по-конкретно за Евтимий Търновски ,,Пространно житие на Филотея Темнишка". Справих се, завърших си курсовата работа.
Благодаря, отново за Вашия отговор! :-)
Благодаря (1)