Раздел
Въпрос

Въпрос

Последни материали

Цветелина ТеневаЦветелина Тенева
Студент
Сподели нов файл на тема » Конспект за кандидатдокторански изпит - СТАРА ИСТОРИЯ « в научна област » История и археология «
Владимир ФилковВладимир Филков
Студент
Сподели нов файл на тема » Профилактика, диагностика и терапия в детско-юношеската възраст 2020 « в научна област » Медицина «
Владимир ФилковВладимир Филков
Студент
Сподели нов файл на тема » Педиатрия учебник първо издание « в научна област » Медицина «

Последни въпроси

Мария РадеваМария Радева
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Допълнителна подкрепа на ученици със СОП« в научна област »Педагогика«
Петя ИвановаПетя Иванова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »БЕЛ« в научна област »Български език и литература«
Мария ЗлатковаМария Златкова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Дидактика« в научна област »Педагогика«
Тук можете да помогнете на Ваш колега. Отговорът с най-много благодарности се счита за най-добър. Важно е да си помагаме!
Пиняти на различни теми подходящи за всеки празник! Парти Маркет!
Зададен от:
Даяна Димитрова
Студент
Отговори: 1
Преглеждания: 446
27.10.2020, 14:08
Паралелно сортиране чрез сливане
Научна област: Информатика и компютърни науки
Дисциплина: Синтез и анализ на алгоритми
Висше училище: Технически Университет към ТУ София

Здравейте, имам нужда от насоки относно какво точно е разликата между паралелното сортиране чрез сливане и просто сортиране чрез сливане. Трябва да изготвя програма, визуализираща това сортиране за курсова работа.

Ваш колега има нужда от файл?

Можете да споделяте учебни материали директно в платформата! Така те ще бъдат полезни и за други Ваши колеги. След като споделите файл, Вие можете да поставите линк към него, като отговор на въпроса. Благодарим Ви!
Рангел Николов
От: Рангел Николов
Висше училище: Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"
28.10.2020, 09:50
Просто сортиране чрез сливане - това е Merge Sort. Работи на принципът "разделяй и владей". Взима се масива за сортиране , разцепва се на пакети и всеки пакет се соритра по отделно ,след това се сливат пакетите и пак се разелят на пакети , сортират се и се слепват, докато редицата не се сортира по дадения критеий.
Ако разцепим този сорт на 2 метода. 1 който разцепва масива на подмасиви и 2 който после слива вече сортираните масиви, то тогава можем да използваме нишки (threads), чрез който сортировката ще стане паралелна. Просто пускаме метода, който ще разцепва данните, да върви през нишки и когато е готов сливането ще става в отделен метод, който няма да върви през нишка. Благодарени на паралелната обработка, метотът ще свърши работата си n пъти по-бърко, колкото n на брой са стратираниете нишки . Ако имаш 8 ядрен процесор и всяко ядро поеме по една нишка, то паралелното сортиране ще се извърши 8 пъти по-бъзро от нормалния си вариант.
Благодаря (3)