Раздел
Въпрос

Въпрос

Последни материали

Евелин КаменоваЕвелин Каменова
Студент
Сподели нов файл на тема » Училищното дело и зараждането на педагогическата мисъл в Древен Китай « в научна област » Педагогика «
Анонимно споделянеАнонимно споделяне
Студент
Сподели нов файл на тема » Обща психология « в научна област » Психология «
Ванина ДимоваВанина Димова
Студент
Сподели нов файл на тема » работата на Даниел Бейтсън « в научна област » Психология «

Последни въпроси

Десислава ТеневаДесислава Тенева
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Музика« в научна област »Педагогика«
Евелин КаменоваЕвелин Каменова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Теория на възпитанието« в научна област »Педагогика«
Джансел ВасвиДжансел Васви
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Първична медицинска помощ« в научна област »Медицина«
Тук можете да помогнете на Ваш колега. Отговорът с най-много благодарности се счита за най-добър. Важно е да си помагаме!
https://www.studentite.bg/Video-Uroci-123
Зададен от:
Станислава Христова
Студент
Отговори: 2
Преглеждания: 601
26.11.2017, 00:36
Паскал
Научна област: Програмиране и програмни езици
Дисциплина: Програмиране
Висше училище: Русенски Университет - Ангел Кънчев

Здравейте, имам нужда от помощта ви!!!
Задачата ми е да напиша програма на езика Паскал.
Условието е : Даден е двумерен масив от цели числа с m реда и n стълба. Да се намери номерът на последния стълб, в който всички елементи са четни числа.
Благодаря предварително!!!

Ваш колега има нужда от файл?

Можете да споделяте учебни материали директно в платформата! Така те ще бъдат полезни и за други Ваши колеги. След като споделите файл, Вие можете да поставите линк към него, като отговор на въпроса. Благодарим Ви!
Ангел Димитриев
От: Ангел Димитриев
Висше училище: Софийски Университет "Св. Климент Охридски"
26.11.2017, 12:05
пиши ми в facebook,че тука не мога да поствам код ;д
Благодаря (1)
Лазар Пендов
От: Лазар Пендов
Висше училище: Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"
26.11.2017, 22:58
Започваш обхождане стълб по стълб отзад напред (т.е. от последния към първия). Така първият намерен резултат всъщност ще е търсения последен.
Обхождането става с цикъл в цикъл. Външният цикъл върти стълбовете, а вътрешният върти елементите в конкретния стълб. Всеки път преди влизането във вътрешния цикъл (т.е. това се поставя между началото на външния и началото на вътрешния цикъл) се задава стойност на една булева променлива, чиято стойност да е да речем true. Тя ще ни указва, че всички елементи в настоящия стълб са четни. При обхождането не търсим четните, а нечетните (с взимане на остатък от целочислено деление на две; в Pascal доколкото помня се правеше с mod) и ако даден елемент се окаже такъв, сменяме стойността на този булев елемент на false и излизаме от вътрешния цикъл с break (щом сме намерили един е нечетен, няма нужда да се занимаваме да проверяваме останалите до края). След изхода от вътрешния цикъл (но преди изхода от външния) поставяме проверка дали въпросния булев тип е true (т.е. дали досега проверяваната колона е само от четни). Ако е true, изписваме, че имаме намерен такъв стълб с номер стойността на итератора на външния цикъл и излизаме с break от външния цикъл. След външния цикъл правим проверка дали булевият тип е false (т.е. дали и след проверката на последния стълб няма намерен стълб само с четни) и ако е така извеждаме съобщение, че няма намерен такъв стълб.
Инициализирането на масивите не го обяснявам, защото вероятно трябва да е обяснено в условието как става. Обикновено или е зададено с конкретни стойности в кода или се върти цикъл в цикъл и на всяка итерация се приканва потребителя да въвежда поредния елемент.
Благодаря (2)