Раздел
Въпрос

Въпрос

Последни материали

Цветан ГеоргиевЦветан Георгиев
Студент
Сподели нов файл на тема » Едномембранни органели - ендоплазмена мрежа, апарат на Голджи, лизозоми. « в научна област » Ботаника и растениевъдство «
Петра ДеяноваПетра Деянова
Студент
Сподели нов файл на тема » Учебник по Фармакология за колежи « в научна област » Медицина «
Снежина БожановаСнежина Божанова
Студент
Сподели нов файл на тема » Психична сила « в научна област » Психология «

Последни въпроси

Габриела КишеваГабриела Кишева
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Социални дейности« в научна област »Педагогика - Социална«
Ели ТохчаливаЕли Тохчалива
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »История« в научна област »История и археология«
Деница ИвановаДеница Иванова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Медицина« в научна област »Медицина«
Тук можете да помогнете на Ваш колега. Отговорът с най-много благодарности се счита за най-добър. Важно е да си помагаме!
https://www.studentite.bg/Video-Uroci-123
Зададен от:
Галя Попова
Студент
Отговори: 2
Преглеждания: 328
08.12.2020, 00:56
Стадии на развитието според Зигмунд Фройд
Научна област: Педагогика
Дисциплина: Възрастова психология
Висше училище: Шуменски Университет "Епископ Константин Преславски"

Здравейте колеги. Трябва ми курсова по възрастова психология на тема :Стадии на развитието според Зигмунд Фройд. Ако някой може да помогне ще бъда благодарна!

Ваш колега има нужда от файл?

Можете да споделяте учебни материали директно в платформата! Така те ще бъдат полезни и за други Ваши колеги. След като споделите файл, Вие можете да поставите линк към него, като отговор на въпроса. Благодарим Ви!
Росица Григорова
От: Росица Григорова
Висше училище: Бургаски свободен университет
11.12.2020, 13:22
Фройд свежда всички стадии в психическото развитие на човека до стадии в преместването на либидото или сексуалната енергия из различни ерогенни зони. Всеки стадий има своя либидна зона. Във всеки един стадий се отразява развитието на „То“, „Аз“ и „Свръх Аз“ и тяхното взаимно влияние.
Първият стадий З. Фройд го нарича „орален стадий“ – от раждането до края на първата година. Ерогенна зона е устата. Оралният стадий се състои от две фази – ранна и късна, които обхващат съответно първото и второто полугодие от първата година. На този стадий все още не съществуват „Аз“ и „Свръх Аз“ и детето се намира в постоянен конфликт с „То“. Според Фройд по това време се формират някои черти на личността като, ненаситност, жадност, неудовлетвореност. Още на този стадий хората се разделят на оптимисти и песимисти.
Вторият стадий Фройд го нарича „Анален стадий“ – 1 – 3 години. Той също се състои от две фази. Либидото се концентрира около ануса. Детската сексуалност намира удоволствиe в овладяването на функциите на отделяне. Изцяло се образува „Аз“-а като вече може да контролира импулсите на „То“. В този стадий започва и формирането на „Свръх Аз“-а като част от „Аз“. Според Фройд през този стадий се формират особеностите на характера.
Третият стадий е „Фалически стадий“ – 3 – 5 години. Характеризира се с най-силно изразената детска сексуалност. Ерогенна зона са половите органи. Децата започват да изпитват сексуална привързаност към възрастните хора. Този стадий се тълкува още като стадий на едиповия комплекс. В края на този стадий са формирани всичките три психически инстанции, които се намират в постоянен конфликт като главната роля е на „Аз“.
Четвъртият е „Латентен стадий“, което означава заспал – 5 – 12 години. Половият интерес се снижава. „Аз“ напълно контролира „То“. Енергията на либидото е насочена към създаване на дружески връзки с връстници и възрастни извън семейството.
Последният стадий е „Генитален стадий“ – 12 – 18 години. Всички ерогенни зони
Благодаря (3)
Деян Стоянов
От: Деян Стоянов
Висше училище: Русенски Университет - Ангел Кънчев
11.12.2020, 19:31
Продавам всички реферати,план-конспекти и курсови задачи през 5 годишното ми обучение по ПНУП задочна форма в РУ? Сподели
Благодаря (1)