Раздел
Новини

Новини

Последни въпроси

Иванова ИвановаИванова Иванова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »химия« в научна област »Химия - Химични науки«
Теодора ЙордановаТеодора Йорданова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Машинни елементи« в научна област »Машиностроене и машинознание«
Ралица ХристоваРалица Христова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »автоматично регулиране и управление« в научна област »Механизация и електрификация«

Препоръчани уроци

Основи в математикатаОснови в математиката
Висша математика 1-ва частВисша математика 1-ва част
Висша математика 2-ра частВисша математика 2-ра част
Висша математика 3-та частВисша математика 3-та част
Тази новина е публикувана от студентската мрежа. Ако желаете да ни изпратите новина или да ни пишете по друг повод - натиснете ТУК.
https://www.studentite.bg/bg/Video-Uroci-123
27.08.2019, 17:32
3000 свободни места във вузовете преди старта на годината

Близо 3000 са свободните места във висшите учебни заведения преди старта на учебната година, установи проверка на „Монитор“.

 

Най-много са в СУ „Св. Климент Охридски“, където е обявен допълнителен прием за над 1200 кандидат-студенти в държавно и платено обучение. В университетите във Велико Търново, Бургас и Русе пък се търсят повече от 200 желаещи, които да запълнят обявените в държавния план-прием места.

 

Алма матер обяви допълнителен прием за 800 свободни бройки, субсидирани от държавата. От тях най-много са в специалност „Медицина“ – 30 места в редовна форма на обучение. По над 20 студенти се търсят и в специалностите „История“, „Статистика“,, „Архивистика и документалистика“, „Право“. В този списък попада и обучението по „Теология“, което с промените в закона за висше образование от следващата година ще бъде безплатно. Най-малък е шансът желаещите да хванат последния влак за редовното обучение в специалностите „Европеистика“ с френски, немски или испански език, „Комуникации и физична електроника“ и „Квантова и космическа теоретична физика“, в които е останало само по 1 свободно място.

 

Присъединете се към Studentite.BG! Това е ВАШАТА платформа!
Целта ни е да направим платформата максимално полезна за всички студенти в страната! Очакваме и Вашите идеи и предложения.

Свободни бройки в най-стария университет у нас има и за педагози, филолози, физици, химици, биолози, които се обучават в приоритетни специалности. Софийският университет обяви допълнителен прием и за 480 места за обучение срещу заплащане за редица специалности. За всички свободни бройки желаещите могат да подадат документи за участие в бонус класирането от 9-и до 13-и септември. Класирането от допълнителния прием ще бъде обявено на 17-и, а записването на новоприетите студенти ще бъде следващите три дни – на 18, 19 и 20.

 

В Лесотехническия университет пък се търсят желаещи за девет специалности, от които седем са държавна поръчка. Сред тези, за които има допълнителен прием има за студенти, са „Растителна защита“, „Ландшафтна архитектура“, „Инженерен дизайн“, „Агрономство“. Кандидат-инженери и архитекти се търсят пък в Университета по архитектура, строителство и геодезия, където също е обявен прием след трето класиране. Университетът за национално и световно стопанство пък е запълнил всички заложени в план-приема бройки държавна поръчка и приема студенти само в платено обучени.

 

214 свободни места за студенти по държавна поръчка пък има във Великотърновски университет „Св. Кирил и Методий“ след последното класиране. Най-голям е броят на незаетите места – по 10-14, в педагогическите специалности, които подготвят учители по български и втори чужд език, по история,

история и география, история и втори чужд език, математика и информатика. В Търново се търсят и кандидат-филолози, в специалността „Информационно брокерство и дигитални медии“, „Археология“, „Теология“. По една свободна бройка пък има в „Културен туризъм“, „Социални дейности“, „Счетоводство и контрол“. Освен тях има и 24 свободни места във филиала на ВТУ във Враца в педагогическите специалности „История и информационни технологии“ и „Философия“.

 

Трудности с ВИСШАТА МАТЕМАТИКА? Възползвайте се от десетки часове дигитални уроци и стотици решени примери! Нашите видео уроци вече са помогнали на хиляди студенти! Присъединете се към Studentite.BG

200 от общо 1700 обявени в план-приема места са незаетите в Русенския университет „Ангел Кънчев“, съобщиха за „Монитор“ от висшето училище.Повечето от свободните места са в инженерните специалности, които и в предишни години се запълваха най-трудно. Предстои ново класиране на 10 и 11 септември, когато се очаква тези 200 места да бъдат заети.

 

Допълнителен прием от 12-и август тече и в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Свободни места има в почти всички специалности от Физико-технологичния темфакултет, където се обучават бъдещите инженери. Незаети бройки има и за теолози, филолози, музикални педагози, прависти и други.

90 процента от план-приема на Шуменския университет "Епископ Константин Преславски" е изпълнен, съобщи заместник-ректорът на учебното заведение доц. Константин Константинов.

 

От всички 1137 бройки, заложени в план-приема, заетите са 1012.

Така до началото на учебната година трябва да се запълнят още 125 места, за да няма свободни места за първокурсници във ВУЗ-а. Напълно са попълнени пък местата в специалностите "Предучилищна и начална училищна педагогика", "География и регионална политика" и английска филология. Успешен прием са имали и новите "заглавия" в университета - "Българистика и медии", "Руска филология и туризъм", "Сигнално-охранителни системи и сигурност" и "Педагогика на обучението по природни науки".

 

 

Източник: monitor.bg

Снимка (1)
Публикувано от: Студентската мрежа
Коментари: 0
Преглеждания: 889
Последни новини
Връщат на студентите парите за бригади в САЩ
Връщат на студентите парите за бригади в САЩ
Сумите, които студенти са заплатили за бригада в САЩ, ще им бъдат върнати. Това обясни пред „Монитор” Станимир Найденов, мениджър на програма “Work an ...
Без такси за първокрусници в специалности с недостиг на пазара
Без такси за първокрусници в специалности с недостиг на пазара
Министерският съвет одобри освобождаването от такси на студенти първокурсници, приети през учебната 2020/2021 година в професионални направления и защ ...
Обмислят 3-годишно обучение за бакалавър
Обмислят 3-годишно обучение за бакалавър
Обучението за бакалаври при някои специалности да бъде 3, а не 4 години. Промяната е заложена в Стратегията за развитие на висшето образование до 2030 ...
Турдности с висшата математика? Нови видео уроци!
Турдности с висшата математика? Нови видео уроци!
Възползвайте се от десетки часове дигитални уроци и стотици решени примери... на цена по-ниска от 1 частен урок! Нашите видео уроци вече са помогнали ...
По-високи такси за обучение във висшите училища
По-високи такси за обучение във висшите училища
С Решение на Министерския съвет се очаква да се вдигнат таксите за обучение в държавните висши училища за учебната 2020/2021 година с до 25%. Проектът ...
Все още няма коментари по тази новина.