Раздел
Новини

Новини

Отзиви за сайта

Мила МинчеваМила Минчева
Студент
Случайно попаднах на тази платформа и съм много приятно изненадана, че е създадено нещо подобно с цел улесняване живота на студента ! Колеги сме, трябва да си помагаме !
Напиши отзив

Последни въпроси

Радина ТодороваРадина Тодорова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Американска литература« в научна област »Филология«
Павлина ТрифоноваПавлина Трифонова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »сестрински грижи по домовете« в научна област »Медицина«
Анна ПоповаАнна Попова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Обществено здраве« в научна област »Медицина«

Препоръчани уроци

Висша математика 1-ва частВисша математика 1-ва част
Висша математика 2-ра частВисша математика 2-ра част
Висша математика 3-та частВисша математика 3-та част
Тази новина е публикувана от студентската мрежа. Ако желаете да ни изпратите новина или да ни пишете по друг повод - натиснете ТУК.
<p>Парти Маркет - Онлайн магазин за парти аксесоари</p>
28.12.2023, 13:23
Нов закон ускорява пътя на научните изследвания

  Нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите одобри правителството. Той регламентира ролята на всяка от институциите, участващи в процеса на създаване, провеждане и оценка на държавната политика в областта на научноизследователската и иновационната дейност. Чрез Закона се уреждат и начините за финансовото насърчаване на научните изследвания и иновациите.
 

Целта на новите разпоредби е да бъдат запълнени липсите и отстранени съществуващите слабости в нормативната уредба, както и да се усили връзката между висшите училища, научните организации и бизнеса, което е предпоставка за създаване на продукти, услуги и технологии с висока добавена стойност. По този начин ще се постигне бързо икономическо възстановяване и ускоряване на икономическия растеж в страната и ще бъдат изпълнени редица международни препоръки.
 

Ще бъде създаден Съвет по иновации като консултативен орган към министъра на образованието и науката и министъра на иновациите и растежа. Съветът ще осъществява връзката между научните изследвания и иновациите и ще подпомага съгласуването на националните политики в двете сфери. Чрез новия Закон за пръв път ще се регламентира работата на Националния иновационен фонд като инструмент за финансиране, като по този начин той ще отговори адекватно на съвременните предизвикателства и нуждите на българската икономика, както и на отделните участници в иновационната екосистема.
 

Законът за насърчаване на научните изследвания и иновациите предлага действащ механизъм за съгласуваност при създаването и прилагането на обща политика за насърчаване на научните изследвания и на иновациите чрез взаимодействие между институциите. По този начин ще бъде преодоляна липсата на координация между отделните секторни политики в областта на науката и иновациите.

Източник: МОН

 

Снимка (1)
Публикувано от: Студентската мрежа
Коментари: 0
Преглеждания: 497
Последни новини
Какво представлява Studentite.BG
Какво представлява Studentite.BG
Платформата е главно с обединителен характер за всички следващи висше образование. Създадена е с подкрепата на НЛКВ към БАН и е единствената студентск ...
Пловдивският университет вече ще има своя телевизия
Пловдивският университет вече ще има своя телевизия
Първата самостоятелна телевизия на висше училище в България бе представена вчера от екип на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ в присъствиет ...
Дигитални уроци за гражданско образование - онлайн
Дигитални уроци за гражданско образование - онлайн
Дигитални уроци за гражданско образование, свързани с Европейския съюз, са достъпни онлайн за български ученици, учители и студенти. Ценности, права н ...
Все още няма коментари по тази новина.