Раздел
Новини

Новини

Последни въпроси

Иванова ИвановаИванова Иванова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »химия« в научна област »Химия - Химични науки«
Теодора ЙордановаТеодора Йорданова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Машинни елементи« в научна област »Машиностроене и машинознание«
Ралица ХристоваРалица Христова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »автоматично регулиране и управление« в научна област »Механизация и електрификация«

Препоръчани уроци

Основи в математикатаОснови в математиката
Висша математика 1-ва частВисша математика 1-ва част
Висша математика 2-ра частВисша математика 2-ра част
Висша математика 3-та частВисша математика 3-та част
Тази новина е публикувана от студентската мрежа. Ако желаете да ни изпратите новина или да ни пишете по друг повод - натиснете ТУК.
https://www.studentite.bg/bg/Video-Uroci-123
28.11.2019, 18:02
Правителството прие забрана за разкриване на нови висши училища

     Едногодишната забрана за откриване на нови частни и държавни университети, както и механизъм за закриване на специалности и висши учебни заведения беше приет на първо четене от парламента.

 

Забраната за откриване на нови висши училища ще важи, докато бъде изработена и приета национална карта, която ще определи териториалната и профилната структура на институционалната мрежа за висше образование. Този документ трябва да е факт до една година от приемането на закона. През това време ще може само да се прави сливане на университети, филиали и факултети.

 

Това е записано в промените в Закона за висшето образование, пришети на първо четене от депутатите в сряда. Те трябва да бъдат одобрени и на второ четене, за да станат факт.

 

Присъединете се към Studentite.BG! Това е ВАШАТА платформа!
Целта ни е да направим платформата максимално полезна за всички студенти в страната! Очакваме и Вашите идеи и предложени

В тях е записано още, че откриването на филиали и колежи в структурата на частните висши училища, както и на техни поделения в чужбина, да става с акт на Министерския съвет и след положителна оценка на съответния проект от Националната агенция за оценяване и акредитация.

 

Законопроектът предвижда още безплатно образование на студентите в защитени специалности и в такива, които се очаква или има голям недостиг на кадри.

Дава се възможност работодатели да сключват договор със студенти за осигуряване на стаж по време на обучението и на работно място след успешното му завършване.

 

Председателят на комисията по образование Милена Дамянова коментира, че стъпките са в правилната посока, а реформата в средното, висшето образование върви бавно, защото мерките са непопулярни. Какво правят университетите да задържат най-знаещите млади хора, попита тя. И призова колегите си от всички политически сили заедно да се обединят около мерки, с които "да излезем от пазара на дипломи и да влезем на реалния пазар".

БСП обяви, че ще се въздържи на първо гласуване от подкрепа на законопроекта. Посоката, в която трябва да се работи, посочи Николай Цонков, е да се прегледа още веднъж инструментариумът за разходване на средствата за финансиране на висшите училища, да се търси начин за повишаване качеството на преподаване в тях.


Когато има над 50 вуза при пет милиона граждани и свободните места са повече от завършващите ученици, следва държавата да предприеме мерки, коментира Ерол Мехмед (ДПС).

 

Трудности с ВИСШАТА МАТЕМАТИКА? Възползвайте се от десетки часове дигитални уроци и стотици решени примери! Нашите видео уроци вече са помогнали на хиляди студенти! Присъединете се към Studentite.BG

"Основната стратегия след 2020 трябва да бъде свързаност с европейската университетска мрежа", каза министърът на образованието Красимир Вълчев. Той отбеляза, че през годините се е утвърдил крайно затворен модел на академично управление и днес това вреди, прави университетите неангажирани с развитието на страната и регионите. "Длъжни сме обаче да вървим заедно за развитие на регионите, разчитаме на вузовете и затова се предвижда да се сключват договори за управление", обясни министърът и успокои, че това не означава да се отзовават ректори.Договорите ще се сключват между министъра и ректорите, които ще продължат да се избират от общото събрание на съответния университет.

 

По думите на Вълчев, академичното самоуправление е довело до разлика от два пъти в заплащането на млади и по-възрасти преподаватели. "Имаме една от най-добрите рейтингови системи за качеството на университетите, но липсва отговорността на собственика на частните университети за дългосрочно развитие на учебното заведение", допълни Вълчев. Той коментира също, че акредитацията на вузовете е много административно натоварваща и затова предложението е в по-голяма степен акредитацията да бъде колективизирана.

 

 


Източник: mediapool.bg

Снимка (1)
Публикувано от: Студентската мрежа
Коментари: 0
Преглеждания: 697
Последни новини
Връщат на студентите парите за бригади в САЩ
Връщат на студентите парите за бригади в САЩ
Сумите, които студенти са заплатили за бригада в САЩ, ще им бъдат върнати. Това обясни пред „Монитор” Станимир Найденов, мениджър на програма “Work an ...
Без такси за първокрусници в специалности с недостиг на пазара
Без такси за първокрусници в специалности с недостиг на пазара
Министерският съвет одобри освобождаването от такси на студенти първокурсници, приети през учебната 2020/2021 година в професионални направления и защ ...
Обмислят 3-годишно обучение за бакалавър
Обмислят 3-годишно обучение за бакалавър
Обучението за бакалаври при някои специалности да бъде 3, а не 4 години. Промяната е заложена в Стратегията за развитие на висшето образование до 2030 ...
Турдности с висшата математика? Нови видео уроци!
Турдности с висшата математика? Нови видео уроци!
Възползвайте се от десетки часове дигитални уроци и стотици решени примери... на цена по-ниска от 1 частен урок! Нашите видео уроци вече са помогнали ...
По-високи такси за обучение във висшите училища
По-високи такси за обучение във висшите училища
С Решение на Министерския съвет се очаква да се вдигнат таксите за обучение в държавните висши училища за учебната 2020/2021 година с до 25%. Проектът ...
Все още няма коментари по тази новина.