Раздел
Новини

Новини

Последни въпроси

Иванова ИвановаИванова Иванова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »химия« в научна област »Химия - Химични науки«
Теодора ЙордановаТеодора Йорданова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Машинни елементи« в научна област »Машиностроене и машинознание«
Ралица ХристоваРалица Христова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »автоматично регулиране и управление« в научна област »Механизация и електрификация«

Препоръчани уроци

Основи в математикатаОснови в математиката
Висша математика 1-ва частВисша математика 1-ва част
Висша математика 2-ра частВисша математика 2-ра част
Висша математика 3-та частВисша математика 3-та част
Тази новина е публикувана от студентската мрежа. Ако желаете да ни изпратите новина или да ни пишете по друг повод - натиснете ТУК.
https://www.studentite.bg/bg/Video-Uroci-123
16.10.2019, 00:51
Съмнения за конфликт на интереси в СУ

   Съмнения за конфликт на интереси в договор, който сключва Софийски университет "Св. Климент Охридски" с майката на ректора на университета - проф. Мария Герджикова, показва разследване на bTV.
 

Документът за договора, сключен между СУ, представляван от ректора проф. Анастас Герджиков, и неговата майка проф. Мария Герджикова, попада случайно при преподаватели в университета преди няколко месеца. Според данните в него професор Герджикова е получила 9000 лв. заплата за периода 3 септември - 30 ноември 2018 година.
 

Един от тези преподаватели, пожелал да запази анонимност, се свързва с bTV, сигнализирайки за нередност.

Средствата по договора са отпуснати за проучване за потребностите от обучение по български език и литература в нашите общности в чужбина, както и да се изготви програма за обучителни материали.

 

Присъединете се към Studentite.BG! Това е ВАШАТА платформа!
Целта ни е да направим платформата максимално полезна за всички студенти в страната! Очакваме и Вашите идеи и предложения.

В подписания договор е посочено, че парите идват от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите, който е звено на СУ. Банковата им сметка е еднаква. Департаментът е посочил директно с кого иска да работи - с проф. Мария Герджикова и затова няма процедура по избор на експерти.

 

По думите на преподавателя в условията, посочени в договора, както и в изпълнените задачи, има заложени компетентности, за които има много експерти и в Софийски университет (СУ), които не са били потърсени.

От bTV се допитват и до Грета Ганева, която е адвокат в сферата на антикорупционното законодателство. Според нея подписващият е трябвало да си направи отвод, тъй като според закона свързани лица са онези които се явяват и роднини по права линия - в случая майка и син.

 

От СУ не отричат, че договорът съществува. Самият ректор е заявил, че не знае, че договорът е бил сключен с майка му. По време на официална церемония са му били зададени въпроси по казуса, но той е отказал коментар.

Професор Мария Герджикова също отказва коментар по случая, както и директорът на Департамента професор Росица Пенкова и зам.-ректорът Георги Вълчев.

 

Трудности с ВИСШАТА МАТЕМАТИКА? Възползвайте се от десетки часове дигитални уроци и стотици решени примери! Нашите видео уроци вече са помогнали на хиляди студенти! Присъединете се към Studentite.BG

От СУ заявиха, че са подписали договора с майката на ректора заради опита й и професионалните й умения. Оттам добавят още, че за да не остане съмнение за нещо нередно, професор Герджикова ще дари получената по договора сума.

 

Адвокат Ганева коментира, че от СУ не признават, че има конфликт на интереси, а само няколко факта - че има такъв договор, получени пари за заплата и че договорът е стигнал докрай. Според нея обаче ректор не може да сключва договор с роднини.

 

Снимка (1)
Публикувано от: Студентската мрежа
Коментари: 0
Преглеждания: 3434
Последни новини
Връщат на студентите парите за бригади в САЩ
Връщат на студентите парите за бригади в САЩ
Сумите, които студенти са заплатили за бригада в САЩ, ще им бъдат върнати. Това обясни пред „Монитор” Станимир Найденов, мениджър на програма “Work an ...
Без такси за първокрусници в специалности с недостиг на пазара
Без такси за първокрусници в специалности с недостиг на пазара
Министерският съвет одобри освобождаването от такси на студенти първокурсници, приети през учебната 2020/2021 година в професионални направления и защ ...
Обмислят 3-годишно обучение за бакалавър
Обмислят 3-годишно обучение за бакалавър
Обучението за бакалаври при някои специалности да бъде 3, а не 4 години. Промяната е заложена в Стратегията за развитие на висшето образование до 2030 ...
Турдности с висшата математика? Нови видео уроци!
Турдности с висшата математика? Нови видео уроци!
Възползвайте се от десетки часове дигитални уроци и стотици решени примери... на цена по-ниска от 1 частен урок! Нашите видео уроци вече са помогнали ...
По-високи такси за обучение във висшите училища
По-високи такси за обучение във висшите училища
С Решение на Министерския съвет се очаква да се вдигнат таксите за обучение в държавните висши училища за учебната 2020/2021 година с до 25%. Проектът ...
Все още няма коментари по тази новина.