Раздел
Новини

Новини

Последни въпроси

Таня ПарушеваТаня Парушева
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Околен свят« в научна област »Педагогика«
Кръстина ХаралампиеваКръстина Харалампиева
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »План за СГ при усложнения паротит с орфит« в научна област »Медицина«
Силвия ДимитроваСилвия Димитрова
Студент
Имам нужда от помощ по дисциплина »Логика и автомати« в научна област »Автоматика и изчислителна техника«

Препоръчани уроци

Основи в математикатаОснови в математиката
Висша математика 1-ва частВисша математика 1-ва част
Висша математика 2-ра частВисша математика 2-ра част
Висша математика 3-та частВисша математика 3-та част
Тази новина е публикувана от студентската мрежа. Ако желаете да ни изпратите новина или да ни пишете по друг повод - натиснете ТУК.
https://www.studentite.bg/bg/Video-Uroci-123
16.10.2019, 00:51
Съмнения за конфликт на интереси в СУ

   Съмнения за конфликт на интереси в договор, който сключва Софийски университет "Св. Климент Охридски" с майката на ректора на университета - проф. Мария Герджикова, показва разследване на bTV.
 

Документът за договора, сключен между СУ, представляван от ректора проф. Анастас Герджиков, и неговата майка проф. Мария Герджикова, попада случайно при преподаватели в университета преди няколко месеца. Според данните в него професор Герджикова е получила 9000 лв. заплата за периода 3 септември - 30 ноември 2018 година.
 

Един от тези преподаватели, пожелал да запази анонимност, се свързва с bTV, сигнализирайки за нередност.

Средствата по договора са отпуснати за проучване за потребностите от обучение по български език и литература в нашите общности в чужбина, както и да се изготви програма за обучителни материали.

 

Присъединете се към Studentite.BG! Това е ВАШАТА платформа!
Целта ни е да направим платформата максимално полезна за всички студенти в страната! Очакваме и Вашите идеи и предложения.

В подписания договор е посочено, че парите идват от Департамента за информация и усъвършенстване на учителите, който е звено на СУ. Банковата им сметка е еднаква. Департаментът е посочил директно с кого иска да работи - с проф. Мария Герджикова и затова няма процедура по избор на експерти.

 

По думите на преподавателя в условията, посочени в договора, както и в изпълнените задачи, има заложени компетентности, за които има много експерти и в Софийски университет (СУ), които не са били потърсени.

От bTV се допитват и до Грета Ганева, която е адвокат в сферата на антикорупционното законодателство. Според нея подписващият е трябвало да си направи отвод, тъй като според закона свързани лица са онези които се явяват и роднини по права линия - в случая майка и син.

 

От СУ не отричат, че договорът съществува. Самият ректор е заявил, че не знае, че договорът е бил сключен с майка му. По време на официална церемония са му били зададени въпроси по казуса, но той е отказал коментар.

Професор Мария Герджикова също отказва коментар по случая, както и директорът на Департамента професор Росица Пенкова и зам.-ректорът Георги Вълчев.

 

Трудности с ВИСШАТА МАТЕМАТИКА? Възползвайте се от десетки часове дигитални уроци и стотици решени примери! Нашите видео уроци вече са помогнали на хиляди студенти! Присъединете се към Studentite.BG

От СУ заявиха, че са подписали договора с майката на ректора заради опита й и професионалните й умения. Оттам добавят още, че за да не остане съмнение за нещо нередно, професор Герджикова ще дари получената по договора сума.

 

Адвокат Ганева коментира, че от СУ не признават, че има конфликт на интереси, а само няколко факта - че има такъв договор, получени пари за заплата и че договорът е стигнал докрай. Според нея обаче ректор не може да сключва договор с роднини.

 

Снимка (1)
Публикувано от: Студентската мрежа
Коментари: 0
Преглеждания: 3325
Последни новини
Турдности с висшата математика? Нови видео уроци!
Турдности с висшата математика? Нови видео уроци!
Възползвайте се от десетки часове дигитални уроци и стотици решени примери... на цена по-ниска от 1 частен урок! Нашите видео уроци вече са помогнали ...
По-високи такси за обучение във висшите училища
По-високи такси за обучение във висшите училища
С Решение на Министерския съвет се очаква да се вдигнат таксите за обучение в държавните висши училища за учебната 2020/2021 година с до 25%. Проектът ...
Гласуваха тайно част от закона за висшето образование
Гласуваха тайно част от закона за висшето образование
На две изнесени заседания в Сандански депутатите от образователната комисия приеха 3/4 от промените в Закона за висшето образование. На 19-и и 20-и ян ...
Откриха ВВВУ “Георги Бенковски“ в Долна Митрополия
Откриха ВВВУ “Георги Бенковски“ в Долна Митрополия
В Долна Митрополия официално беше открито Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски". На тържествената церемония президентът Румен Радев поздра ...
Предстои откриване на Конгресния център в Бургас
Предстои откриване на Конгресния център в Бургас
Модерната сграда ще се използва целогодишно и като място за провеждане на образователни събития, изложби, концерти, атракциони и т.н. Дo ĸpaя нa мeceц ...
Все още няма коментари по тази новина.